Przełącznik Nav
Zmień
Wybrany termin dostawy:
Wtorek 20/11
Zamówienia przyjmujemy do: Poniedziałek 19/11 10:00
Mój koszyk

3 (nietypowe) pomysły na jabłka, czyli coś innego niż szarlotka

15 October
blog-image

3 (nietypowe) pomysły na jabłka, czyli coś innego niż szarlotka

Mogłoby się wydawać, że jabłka to najbardziej podstawowe owoce w polskiej kuchni. Aromatycznymi szarlotkami, korzennymi strudlami, czy zawiesistymi zupami zajadamy się od najmłodszych lat. Jabłka to bardzo inspirujące kulinarnie owoce – przygotujemy z nich zarówno gaszący pragnienie sok, smaczny kompot, ale też wytrawny dodatek do mięs, podrobów i ryb – szczególnie śledzi.

Poniżej prezentujemy 3 nietypowe zastosowania jabłek w kuchni. Śmiało, zainspiruj się!

Domowy ocet jabłkowy, czyli powstały w wyniku fermentacji alkoholowej płyn o złocistym kolorze i intensywnym aromacie. Do czego go wykorzystać? Przede wszystkim do zakwaszania sosów i przyrządzanie dressingów, ale zmieszany z miodem sprawdzi się, jako zdrowy syrop, który stosowany regularnie przyczyni się do usprawnienia pracy całego organizmu i… odchudzania. Do przegotowania domowego octu jabłkowego najlepiej nadają się niepryskane, pochodzące z ekologicznych upraw, kwaśne antonówki.

Ostry chutney z jabłek z chili – to po prostu gęsty sos, który świetnie pasuje do mięs, twardych serów i pieczywa. Smakuje równie dobrze na zimno i na ciepło. Jego przygotowanie jest wyjątkowo proste, wystarczy pokrojone jabłka – doskonała będzie np. szara reneta – posiekaną cebulę i czerwoną paprykę poddusić do miękkości, a następnie doprawić rodzynkami, imbirem, chili, brązowym cukrem, smak można dodatkowo podkręcić, dodając odrobinę dowolnego alkoholu. Voilà! Taki chutney możemy pasteryzować i zajadać się nim także zimą. Smacznego!

Galaretka jabłkowa – domowy deser, także dla wegan. Jabłka, a szczególnie ich gniazda nasienne, zawierają dużo pektyn, dlatego do przygotowania galaretki nie potrzeba dodawać żelatyny – to dobra wiadomość dla wszystkich, którzy odrzucają produkty odzwierzęce. Galaretka jabłkowa jest delikatna, słodko-kwaśna, a jej smak można urozmaicić, dodając np. kawałek laski wanilii.  Ważne, aby wybierając jabłka, zwrócić uwagę na ich świeżość – już najmniejsze ślady pleśni lub gnicia dyskwalifikują owoc. Polecamy odmiany kwaśne i aromatyczne – antonówki lub papierówki będą doskonałe.

Zainspiruj się naszymi pomysłami na jabłka i nie bój się eksperymentować w kuchni. Smacznego!