Przełącznik Nav
Zmień
Wybrany termin dostawy:
Wtorek 20/11
Zamówienia przyjmujemy do: Poniedziałek 19/11 10:00
Mój koszyk

Dynia na okrągło

26 October
blog-image

Dynia na okrągło

Jest okrągła, intensywnie pomarańczowa i ma mnóstwo zastosowań. Dynia – bo niej mowa – to prawdziwa królowa jesiennego stołu i nie tylko. Dlaczego nie tylko? Bo oprócz ciast, sosów i marmolad drąży się w niej dekoracyjne lampki, a nawet… łódki. Za oceanem silnie związana ze świętowaniem Halloween, czyli uroczystej maskarady obchodzonej w wigilię Wszystkich Świętych. Ta tradycja powoli dociera także do Polski. Jesienne dekoracje z dyni są coraz bardziej popularne, jednak najwięcej zastosowań ciągle znajduje ona w kuchni. Nic dziwnego! To bardzo inspirujące warzywo, z którego przyrządzić można niemalże wszystko.

Dynia na ostro

Do najpopularniejszych dań z dyni należą niewątpliwe wszelkiego rodzaju zupy-kremy. Są bardzo proste i – co ważne – szybkie do przygotowaniu. Wystarczy dynię dokładnie obrać i pokroić na dość drobne kawałki i rozprażyć na oliwie lub maśle. Następnie dolać wodę lub bulion i całość zblendować na jednolitą masę. W zależności od preferencji można dodać ząbek czosnku i szczyptę chili lub puszkę aromatycznego mleczka kokosowego. Zupa zyska wówczas aksamitną konsystencję i będzie łagodna w smaku. Dynia świetnie nadaje się również do przygotowania gęstych sosów oraz curry. Dla zabieganych mamy dodatkowe ułatwienie – pyszne Dyniowe Curry z Vege Kiosku.

Dynia na słodko

Doskonałym pomysłem na dynię są też placki czy serniki. Do tego celu najlepiej użyć dynię Hokkaido. Ta odmiana charakteryzuje się niewielkimi rozmiarami, miękką skórką, intensywnie pomarańczowym i delikatnym w smaku miąższem. Do placków można dodać surową dynię startą na tarce o grubych oczkach, natomiast do sernika należy wcześniej przygotować purée. Jak się to tego zabrać? Wystarczy dynię pokroić w kostkę, a następnie upiec ją w folii do miękkości, a całość zblendować. Tak przygotowaną masę po pasteryzacji i rozłożeniu do słoików można przechowywać przez zimę. Wówczas za każdym razem, gdy najdzie nas ochota na korzenne dyniowe smakołyki, wystarczy sięgnąć do spiżarni, dodać przyprawy i… gotowe.

Dynia jako dodatek

Choć w roli głównej dynia sprawdza się wyśmienicie, to stanowi też bardzo smaczny i, co istotne, wartościowy dodatek do dań mięsnych czy wegańskich sałatek. Szczególnie polecamy lekką i sycącą sałatkę z kaszy gryczanej, dyni i jarmużu. Jest zdrowa, smaczna i… kolorowa. Cieszy więc nie tylko podniebienie, ale też oczy. Dla miłośników wytrawnych smaków mamy jeszcze jedną propozycję – Dynię marynowaną z Ogrodu Ewy Jastrzębskiej. Dodane do marynaty goździki i cynamon idealnie komponują się ze słodko-kwaśnym smakiem zalewy. Musisz spróbować! Tradycjonalistom polecamy też pyszny pieczony na zakwasie chleb razowy z dynią z Piekarni Piwoński – zawiera dużo błonnika oraz witamin z grupy B, a dodane pestki apetycznie chrupią z każdym kęsem.

Warto sięgać po dynię w swojej kuchni, jest niesamowicie inspirująca i można z niej przygotować bardzo wiele dań: od zupy przez danie główne po deser. Spróbuj koniecznie!