Marzec otwiera się na nowe.
W tym miesiącu sezon na:
Cebulę dymkę
Wartości odżywcze
Cebula dymka ma bardzo mało kalorii. 30 kcal na 100 g. Za to jest bardzo bogata w witaminy A, B2, C, PP oraz beta-karoten i kwas foliowy. Możemy w niej znaleźć także źródło potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, siarki, krzemu i cynku.
Z czym to się je?
Najłatwiejszym sposobem wykorzystania cebuli jest posiekanie jej i dodanie do kanapki lub twarogu. Wzbogaca smak każdej zupy. Łagodny, lekko słodki posmak może również dobrze komponować się z sałatkami. W daniach z kurczakiem czy wołowiną znajdzie także swoje zastosowanie.
Właściwości lecznicze
- Usuwa nadmiar wody
- Zapobiega cukrzycy
- Obniża ciśnienie
- Dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie
- Zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych
- Zapobiega krzepnięciu krwi
- Obniża cholesterol
Rzodkiewkę
Wartości odżywcze
Te małe warzywa pomimo swojej niskokaloryczności są skarbnicą minerałów: potasu, siarki, wapnia, sodu, magnezu, fosforu oraz witamin: C, niacyna, A, K.
Z czym to się je?
Rzodkiewki idealnie nadają się do kanapek, twarogów, sałatek oraz jako przekąski pomiędzy posiłkami. Jeżeli mają zbyt ostry smak można je połączyć z jogurtem. Co ciekawe, młode rzodkiewki można jadać wraz z listkami, które są delikatne i bogate w składniki odżywcze.
Właściwości lecznicze
- Obniża ciśnienie
- Zapobiega chorobom układu krążenia
- Podnosi odporność
- Usuwa toksyny
- Lepsze trawienie
- Zmniejsza wypadanie włosów i pobudza ich wzrost
- Zapobiega anemii
- Wspomaga funkcjonowanie nerek
Sałatę
Wartości odżywcze
Sałata jest źródłem witamin: A, C, E, K oraz B. Dodatkowo zawiera minerały takie jak: magnez, cynk oraz sód. Sałata zawiera dużo wody, co sprawia, że jest lekka i nadaje się do wielu diet. Oprócz tego posiada błonnik i celulozę oraz kwas foliowy.
Z czym to się je?
Najczęściej łączyć możemy ją z pomidorem, ogórkiem, serem pleśniowym, fasolą, owocem np. z awokado. Można także kłaść bezpośrednio na kanapkę, albo w celach dekoracyjnych do potraw.
Właściwości lecznicze
- Ma pozytywny wpływ na cerę
- Pozwala pozbyć się bólów brzucha
- Sprzyja odchudzaniu
- Chroni organizm przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników
- Zmniejsza zachorowanie na cukrzycę
Sezon zielony można uznać za otwarty!
Sara z Rano Zebrano
Zaloguj się
Stwórz nowe konto