Przełącznik Nav
Zmień
Wybrany termin dostawy:
Wtorek 25/06
Zamówienia przyjmujemy do: Poniedziałek 24/06 10:00
Mój koszyk

O pierogach ciekawostek kilka

17 December
blog-image

O pierogach ciekawostek kilka

O pierogach ciekawostek kilka

Zastanawialiście się, skąd w ogóle wzięły się pierogi? To przysmak polski, czy z zagranicy? Właściwie to, z jakiej mąki powinny być lepione pierogi? Co jest sekretem przepysznego farszu? No i w końcu jakie preferujecie? Z kapustą i grzybami? Czy może z mięsem? Ja wybieram ruskie


Dawno, dawno temu…

Pierogi są uważane za przysmak narodowy, ale do Polski trafiły dopiero w XIII wieku. Sprowadził je biskup Jacek Odrowąż, który zasmakował ich podczas swojej wizyty w Kijowie. Być może w popularyzacji pierogów (zwłaszcza pierogów ruskich) w średniowiecznym kraju pomógł przesąd, że biały ser odstrasza złe moce…


Dobre ciasto = dobre pierogi

Ze względu na rodzaj obróbki pierogi dzielimy na gotowane, pieczone i smażone. Podczas świąt powinny królować na stołach pierogi ruskie oraz pierogi z kapustą i grzybami. Wg. polskich gospodyń kluczem dobrego ciasta jest dobrze dobrana mąka typu 450. Żeby ciasto pozostało delikatne, ważne jest, by nie dodawać jajka. Należy za to pamiętać o letniej wodzie z solą i kilkoma kroplami oleju.


Co kraj, to obyczaj

W Chinach najpopularniejsze odmiany pierogów to wonton oraz Jiaozi. Wonton może być faszerowany mięsem mielonej wieprzowiny, krewetek, albo ostryg. Dodaje się do nich np. oleju sezamowego. Łączy się je z zupami. Z kolei jiaozi to pierogi nadziewane mięsem różnego rodzaju z dodatkiem kapusty pekińskiej, imbiru, bądź szczypiorku.

W Hiszpanii popularne są empanady. Jest to smażony pieróg nadziewany warzywami i serem.

We Włoszech popularne są ravioli, czyli małe kwadratowe pierożki z ciasta makaronowego nadziewane mieloną wieprzowiną.

Z  kolei na Litwie popularne są kołtuny z nadzieniem surowej baraniny, łoju i przypraw.


Tymczasem zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, więc warto zastanowić się, które z pierogów zasmakują waszym gościom.


Tomek z Rano Zebrano



Photo by Vita Marija Murenaite