Przełącznik Nav
Zmień
Wybrany termin dostawy:
Wtorek 26/03
Zamówienia przyjmujemy do: Poniedziałek 25/03 10:00
Mój koszyk

Serowy zawrót głowy!

26 February
blog-image

Serowy zawrót głowy!

Serowy zawrót głowy, czyli…

Co nieco o naszych serach

Twaróg półtłusty

Najważniejszym składnikiem twarogu jest białko mleka, z którego jest wyrabiany, czyli kazeina. Jest to białko naturalne, z trawieniem którego organizm nie ma problemu. Białko w nim zawarte stanowi ważny budulec tkanek i kości. Jest również niezbędny do wytwarzania enzymów, hormonów i ciał odpornościowych. Oprócz tego twaróg zawiera ok. 400 różnych kwasów tłuszczowych, dlatego jest on niezwykle urozmaiconym produktem żywnościowym. Twaróg w diecie warto łączyć produktami zbożowymi, aby uzupełnić aminokwasy w naszym organizmie i tym samym w pełni wykorzystać również białko roślinne.

 

Mozzarella

Oprócz charakterystycznego smaku tego wybornego sera, zawiera on również wiele witamin i związków, które mają korzystny wpływ dla człowieka. O tym, że każdy ser posiada wapń bardzo dobrze wiemy. Jednak każdy z nich jednak jest zróżnicowany i zawiera inną jego ilość. Ser mozzarella posiada aż 700 g wapnia na 100 g produktu. Oprócz niego znajdziemy także potas, magnez, cynk, fosfor czy selen. Jest także bogaty w witaminy takie jak: A, B2, B6, B7, B12, D, E. Pomimo, że mozzarella zawiera ponad 15 g tłuszczu, nie powinniśmy się go nadmiernie obawiać, bowiem w tej ilości zawarty jest kwas linolowy, który wpływa na prawidłowy rozwój tkanki mięśniowej.

 

Ser wędzony Capri

Delikatny w smaku, konsystencji, dający posmak śmietankowy oraz zawierający wartości odżywcze – w skrócie Serek Capri. Produkowany jest z pełnowartościowych białek, które zawierają wszystkie potrzebne aminokwasy, całkowicie odpowiadające potrzebom organizmu.

 

Kozi ser

Przede wszystkim trzeba powiedzieć, że kozi ser powinien jeść każdy. Dlaczego? Oprócz cennego białka zawiera on dużo cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy A i B, wapnia, potasu, fosforu i magnezu. A jak wiadomo skład ten potrzebny jest do budowy kości, szkieletu, mięśni, mózgu, a także prawidłowej pracy serca i nerek. Sama szklanka koziego mleka zawiera 33 % dziennej dawki wapnia i 17 % dziennej dawki białka. Przetwory kozie posiadają pozytywne działanie przy chorobach takich jak: anemia, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc, astma oraz wielu innych.

 

Jeżeli jeszcze nie spróbowałeś naszych serów, zapraszamy do przetestowania ich naturalnego i delikatnego smaku oraz konsystencji.

Sara z Rano Zebrano