Przełącznik Nav
Zmień
Wybrany termin dostawy:
Wtorek 23/10
Zamówienia przyjmujemy do: Poniedziałek 22/10 10:00
Mój koszyk

Szpinak – zielony postrach przedszkolaków

03 April
blog-image

Szpinak – zielony postrach przedszkolaków

Ileż to razy, myśląc w dzieciństwie o szpinaku, przypominały Wam się okropne, brunatnozielone mazie, jakimi raczyli nas w przedszkolu? Właśnie, szpinak złą sławę zawdzięcza często nieodpowiedniemu przygotowaniu. Tymczasem te delikatne listki są nie tylko źródłem zdrowia, ale także wspaniałym składnikiem wielu potraw!

Szpinak pochodzi najprawdopodobniej z okolic starożytnej Persji, skąd do Europy przywieźli go w XI wieku Hiszpanie. Słynne jajka po florencku, podawane oczywiście z młodym szpinakiem, swoja nazwę zawdzięczają Katarzynie Medycejskiej, która opuszczając rodzinną Florencję zabrała własnych kucharzy. Oni jako jedyni w Europie potrafili przygotować tę potrawę według gustu i uznania królowej.

Jajka po florencku to nie jedyne pyszne danie, któremu towarzyszą listki szpinaku. Koniecznie spróbujcie dodać go do makaronu typu penne, z suszonymi pomidorami, oliwą z oliwek i serem typu feta. Ten grecki ser doskonale dogaduje się ze szpinakiem – spróbujcie tego połączenia w domowych pierogach z Lawendowego Domu! Na śniadanie można podać go razem z jajecznym omletem (lub coraz popularniejszą, hiszpańską frittatą) lub jako farsz do naleśników.

Szpinak to także świetna alternatywa dla tradycyjnej sałaty – jest delikatniejszy i ma ładniejszy kolor. W wersji wegańskiej z powodzeniem zastępuje kotlety, na przykład takie. Aby wydobyć jego charakterystyczny smak przyprawiamy go solą i pieprzem oraz czosnkiem – np. podsmażonym lekko na patelni.

Listki szpinaku są źródłem potasu, żelaza i kwasu foliowego. Polecany jest więc osobom zmagającym się z anemią, nadciśnieniem oraz kobietom w ciąży. Oprócz tego zawiera beta-karoten, dużo witaminy C i luteiny. To dzięki tym przeciwutleniaczom szpinak jest znany ze swoich właściwości antynowotworowych. Do swojej diety powinny włączyć go osoby dbające o linię, gdyż 100g tej rośliny zawiera jedynie 23ckal. Do tego przyśpiesza metabolizm!


Młody szpinak baby kupicie od Pani Krystyny, z jej ekologicznego gospodarstwa – Krainy Natury – kliknij tutaj