Wątróbka po Szefowsku
Wątróbka to znana potrawa. Niech rzuci szpinakiem ten, kto nigdy nie musiał zmierzyć się z tym przeklętym przez niektórych przysmakiem. Jedni ją kochają, inni unikają niczym ognia. Niezależnie od tego, jakim darzymy ją uczuciem, na pewno jest najlepszym źródłem witamin, żelaza i selenu.
Przedstawiamy przepis dla Was, od naszego szefa (jak widać również szefa kuchni). Wątróbka wykorzystana w przepisie jest wyjątkowym składnikiem. Kurczaki z „Kurczak Zagrodowy” są z wychowu zagrodowego (jak w nazwie), jest to tradycyjny sposób hodowli na wolnym wybiegu, na podwórku, na Podlasiu, w regionie czystym ekologicznie.
Składniki:
- wątróbka drobiowa – 500 g.
- cebula – 2 szt.
- jabłko – 2 szt.
- mąka
- olej
- patelnia
Porcja dla dwóch, trzech osób. Kroisz dwie cebule (średniej wielkości – w końcu to wątróbka z cebulką, a nie odwrotnie) w paski lub kostkę (jak wolisz). Szklisz na patelni z kapką oleju lub masła.
Zdejmujesz...
Jabłka obrane bądź nie kroisz na ćwiartki i wrzucasz na patelnię bez dłuższego duszenia.
Zdejmujesz...
Umytą wątróbkę traktujesz mąką i na rozgrzaną patelnię z olejem kładziesz. Niech się zarumieni ze wstydu!
Do wątróbki dorzucasz wcześniej podsmażone cebule i jabłka. Na chwilę przykrywasz patelnię by aromat z owoców i warzyw przeszedł na wątróbkę. Wyłączasz ogień pod patelnią i odkrywasz ją dopiero przed samym podaniem. (zalecane jest położenie patelni na odpowiedniej podkładce na stole i otworzenie na oczach wszystkich gości)
Smacznego życzy!
Jacek & The Boss
Zaloguj się
Stwórz nowe konto