Przełącznik Nav
Zmień
Wybrany termin dostawy:
Wtorek 19/02
Zamówienia przyjmujemy do: Poniedziałek 18/02 10:00
Mój koszyk

Wątróbka po Szefowsku

25 January
blog-image

Wątróbka po Szefowsku

Wątróbka to znana potrawa. Niech rzuci szpinakiem ten, kto nigdy nie musiał zmierzyć się z tym przeklętym przez niektórych przysmakiem. Jedni ją kochają, inni unikają niczym ognia. Niezależnie od tego, jakim darzymy ją uczuciem, na pewno jest najlepszym źródłem witamin, żelaza i selenu.

Przedstawiamy przepis dla Was, od naszego szefa (jak widać również szefa kuchni). Wątróbka wykorzystana w przepisie jest wyjątkowym składnikiem. Kurczaki z „Kurczak Zagrodowy” są z wychowu zagrodowego (jak w nazwie), jest to tradycyjny sposób hodowli na wolnym wybiegu, na podwórku, na Podlasiu, w regionie czystym ekologicznie.


Składniki:

Porcja dla dwóch, trzech osób. Kroisz dwie cebule (średniej wielkości – w końcu to wątróbka z cebulką, a nie odwrotnie) w paski lub kostkę (jak wolisz). Szklisz na patelni z kapką oleju lub masła.

Zdejmujesz...

Jabłka obrane bądź nie kroisz na ćwiartki i wrzucasz na patelnię bez dłuższego duszenia.

Zdejmujesz...

Umytą wątróbkę traktujesz mąką i na rozgrzaną patelnię z olejem kładziesz. Niech się zarumieni ze wstydu!

Do wątróbki dorzucasz wcześniej podsmażone cebule i jabłka. Na chwilę przykrywasz patelnię by aromat z owoców i warzyw przeszedł na wątróbkę. Wyłączasz ogień pod patelnią i odkrywasz ją dopiero przed samym podaniem. (zalecane jest położenie patelni na odpowiedniej podkładce na stole i otworzenie na oczach wszystkich gości)



Smacznego życzy!

Jacek & The Boss