Przełącznik Nav
Zmień
Wybrany termin dostawy:
Wtorek 19/02
Zamówienia przyjmujemy do: Poniedziałek 18/02 10:00
Mój koszyk

Wołowina z pastwiska

04 February
blog-image

Wołowina z pastwiska

Mięso w Polsce

W dzisiejszym świecie medialnym bardzo dużo słyszy się o mięsie. Odkrycia reporterów ze znanej stacji telewizyjnej spowodowały fale kontroli mięsa i refleksji. Społeczeństwo głośno zadało pytanie: „Skąd pochodzi mięso w Polsce?”. Temat uboju krów jest tak rozdmuchany, że nie podejmę się odpowiadania na to pytanie. Natomiast wiem skąd zdobyć wyborowe mięso, pozyskiwane w humanitarny sposób, od krów z pastwiska karmionych trawą (tak, jeszcze takie istnieją).

 

Rzeźnik inny niż wszyscy

Boucherie de Varsovie – jak sama nazwa wskazuje to Warszawski Rzeźnik. Żeby opowiedzieć w Wam o nim i jego mięsie, trzeba przede wszystkim opowiedzieć o krowach. Istotne jest to, że są hodowane w modelu ekstensywnym, czyli nie są przetrzymywane w budynkach gospodarskich. Przez cały rok znajdują się na otwartym pastwisku. Krowy te należą do ras takich jak: czarny angus, simental i czerwona polska. Na pewno bardzo istotną informacją jest to, czym bydło jest karmione. Siano i trawa to główne pożywienie krów. Ponieważ są hodowane na pastwiskach, są w ciągłym ruchu, więc masa mięśniowa buduje się w naturalny sposób (bez ściemy i różnych „krowich sterydów”). Pokarm uzupełniający to zboże (pszenżyto i śruta jęczmienna). Nie dostają nawet kukurydzy, czy soi! Sama hodowla czarnych angusów znajduje się w Szeszeszkach niedaleko Olecka. Zadbane i dobrze karmione bydło daje mięso o niezwykłych walorach smakowych. „Taki surowiec nie potrzebuje »polepszaczy«.”

Mięso wołowe jest sezonowane na mokro i sucho. Specjalnie przystosowana komora chłodnicza do sezonowania elementów na sucho pozwala długo przetrzymywać mięso, nie zwiększając jego wilgotności.(pozwala to zrezygnować z konserwantów) Dzięki sezonowaniu mięso kruszeje, staje się delikatne i miękkie. Podczas  suszenia wołowiny zachodzą również procesy, które wpływają na smak wołowiny. W mięsie ubywa wody, a smaki się kondensują, zaczynają pracować enzymy. Mogą się wtedy pojawić aromaty masła i orzechów. (kosmos!)

Założyciel Boucherie de Varsovie z zamiłowania jest kucharzem. Z miłości do gotowania szukał smaku mięsa, które byłoby idealne. Do Niego właśnie należy hodowla krów, z których pozyskuje surowiec.

 

Mięso dla Rano Zebrano

Rano Zebrano chętnie chwali się produktami od tego „Rzeźnika”. Popularność przede wszystkim dobrego i zdrowego mięsa jest u nas obecnie bardzo wysoka. Możecie u nas znaleźć produkty wołowe takie jak: Antrykot, Rostbef, Zrazowa, Karkówka, Łopatka, Karkówka mielona.


Wizyta u rzeźnika

Kiedy pojechałem osobiście porozmawiać o mięsie i hodowli krów,byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Pewnie jak większość ludzi na tym świecie, wyobrażałem sobie rzeźnika, jako bezwzględnego człowieka bez serca z tasakiem w dłoni i w fartuchu ubroczonym we krwi (przerażające co?). Kamil, który mnie przywitał, jest bardzo pozytywnym człowiekiem. Cały czas uśmiechnięty odpowiadał na wszystkie moje pytania. Był uprzejmy, inteligentny – no po prostu człowiek z wiedzą.

 

Kamil


Mała dygresja

Ponieważ sam mam konie (zresztą też hodowane na pastwisku, a nie w stajni)  popytałem Go o jakieś fajne sposoby na uspokojenie tych wariackich zwierząt. Odradził mi krowę szkocką i polecił owce Wrzosówki. Więc myślę sobie, że Kamil nie skupia się tylko na mięsie i ma dużo empatii i wiedzy po prostu o naturze i zwierzętach.

 

Jedyne co mi pozostaje to zachęcić do spróbowania tego mięsa. Nie zawiedziecie się, a myślę, że wszyscy, którzy uwielbiają steki, znajdą Swojego stałego dostawcę.

 

Pozdrawiam i smacznego!

Jacek Kowalski

 

PS. Wszystkiego najlepszego dla wszystkich Rzeźników z okazji dnia Rzeźnika!