Pracownia pieczywa Santa Teresa
Warszawa
Wszystko zaczęło się trzy lata temu na Warmii, gdzie pani Teresa Klukowska prowadzi letni dom wypoczynkowy. Goście bardzo chwalili jej pieczywo i chętnie zabierali je ze sobą do domu. Powoli liczba osób, które polecały sobie jej wypieki, rosła. Coraz częściej pytano ją, czy mogłaby przysyłać pieczywo do Warszawy. Tak powstał pomysł, by otworzyć małą piekarnię. Pani Teresa inspirację do tworzenia nowych receptur czerpie z wielkiego ogrodu na Warmii (i ziół, które tam rosną), tradycyjnych przepisów i nowinek kulinarnych. Ich najsurowszymi recenzentami są jej dzieci. O chlebie Proces tworzenia
Nasz chleb żytni na zakwasie wyrasta w foremkach przez kilka godzin (aby skrócić ten proces, niektórzy piekarze dodają drożdże). Wyrabiany jest wieczorem i pieczony wczesnym rankiem. Doskonały smak jest wynikiem zaangażowanej pracy ciastowej – osoby odpowiedzialnej za receptury i przestrzeganie procesu wykonania. Każdej nocy dba ona o to, aby wypiek był tak samo staranny a chleb i bułki miały puszystą strukturę. Jest to możliwe dzięki temu, że po początkowym wymieszaniu składników w mięsarce, dalsza praca z ciastem i formowanie bochenków jest dokonywana ręcznie.
Zaloguj się
Stwórz nowe konto