Chleb pytlowy to idealne pieczywo dla koneserów tradycyjnych, wiejskich wypieków. Sekretem smaku chleba pytlowego jest oryginalna receptura, na podstawie której wyrabia się i następnie piecze ciasto. Przygotowywanie chleba bez dodatków chemicznych ulepszaczy sprawia, że ma on niepowtarzalny smak oraz aromat prawdziwego pieczywa z polskiej wsi. Chleb ten świetnie sprawdza się jako przekąska, jako główny składnik kanapek, a także w roli dodatku do sałatek i przystawek.
Chleb pytlowy sprzedawany jest w dużym bochenku 800 g, dzięki czemu nadaje się na kolacje i śniadania w rodzinnym gronie. Ciasto wyrabiane jest na tradycyjnym zakwasie, natomiast sam sposób wypiekania – w przedwojennym ceramicznym piecu – jest gwarancją charakterystycznego smaku, całkiem innego od chleba, który pieczony jest w nowoczesnych piecach na masową skalę.
Chleb pytlowy powstaje wyłącznie z naturalnych i wyselekcjonowanych składników – wody, mąki żytniej i soli. Do ciasta nie dodaje się drożdży, dzięki czemu zachodzi pełna fermentacja mlekowa, wpływająca na walory prozdrowotne wypieku. Chleb pytlowy zawiera kwas mlekowy, który poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, wzmacnia odporność i wzbogaca mikroflorę bakteryjną jelit. Ponadto jest bogaty w błonnik, kwas foliowy i witaminy z grupy B.
Zaloguj się
Stwórz nowe konto