Przełącznik Nav
Zmień
Wybrany termin dostawy:
Wtorek 01/12
Zamówienia przyjmujemy do: Poniedziałek 30/11 10:00
Do darmowej dostawy brakuje Ci XXX zł
Darmowa dostawa
Mój koszyk

produkty greckie

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 1-18 z 27

Strona
na stronę
Ustaw kierunek malejący
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 1-18 z 27

Strona
na stronę
Ustaw kierunek malejący

Kuchnia grecka jest jedną z bardziej cenionych kuchni śródziemnomorskich, a jej sztandarowe potrawy są znane na całym świecie. Potrawy charakteryzują się prostotą przygotowania, a jednocześnie bogatym, niepowtarzalnym smakiem. Kuchnia grecka bazuje na niewielkiej ilości produktów, które jednak w zupełności wystarczają, aby zagwarantować ucztę dla podniebienia!

Grecja — kraina gajów oliwnych

Oliwki są jednym z najważniejszych produktów w każdej kuchni śródziemnomorskiej. Uprawa oliwek w Grecji jest jedną z najstarszych tradycji, której początki sięgają czasów cywilizacji brązu. Dzięki swojej niezwykłej historii i najwyższej jakości produktów, kraj jest obecnie jednym z największych eksporterów oliwek na świecie. W naszym sklepie mamy do zaoferowania dwa najpopularniejsze typy owoców — zielone i czarne

Zielone oliwki to owoce, które zostały zerwane z drzewek oliwnych we wczesnej fazie, zanim zdążyły całkowicie dojrzeć i przybrać czarny kolor. Ten rodzaj charakteryzuje się lekko goryczkowym posmakiem i jest nieco twardszy niż czarne. Oliwki, bez względu na kolor, są drogocennym źródłem wielu witamin minerałów. Zawierają witaminy C, E i B, czyli antyoksydanty, które wzmacniają układ odpornościowy, a także duże ilości potasu, żelaza, fosforu i miedzi, które są kluczowe w poprawnym funkcjonowaniu naszego organizmu. Oliwki są bardzo cenione przez znaczną zawartość błonnika oraz bardzo zdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych. W kuchni greckiej są traktowane jako smaczna przekąska lub jako dodatek do makaronu, dań mięsnych i warzywnych, sałatek czy pieczonego chleba.

W Rano Zebrano znajdziesz zielone i czarne oliwki w wersji solo oraz w ciekawych połączeniach. Oliwki zielone z dodatkiem czosnku, oregano i cytryny są kwintesencją ciepłego, morskiego klimatu w Grecji. Koneserzy czarnych oliwek powinni spróbować wariacji z aromatycznym rozmarynem i pomarańczową skórką oraz oliwek pieczonych, które są popularną śródziemnomorską przekąską. Dla zwolenników pikantnych smaków polecamy miks oliwek z papryczką chili i dzikim oregano. Mówiąc o oliwkach, nie sposób nie wspomnieć o oliwie, która również jest nieodłącznym elementem kuchni greckiej. W ofercie naszego sklepu znajdziesz produkty o najwyższej jakości, prosto z ekologicznych, greckich upraw.

(Nie)doceniane zioła

Zioła są często bardzo niedoceniane w kuchni, a to właśnie one nadają naszym potrawom końcowy, aromatyczny smak. Grecy od zawsze używali ziół jako obowiązkowy składnik każdego posiłku. Rano Zebrano oferuje zioła najwyższej jakości o intensywnym aromacie i smaku, takie jak oregano, tymianek, rozmaryn i wiele innych. Nasze zioła można używać do nadawania smaku potrawom, a także do przygotowywania naparów o zdrowotnych właściwościach. Przyprawy pochodzą z ekologicznych upraw w Grecji od sprawdzonych dostawców. Cały proces powstawania, od sadzenia roślin do suszenia i uzyskiwania końcowego produkty odbywa się w sposób naturalny. Tylko dzięki stosowaniu tradycyjnych sposobów, wolnych od chemii, można uzyskać zioła o tak intensywnym, czystym aromacie.