Przełącznik Nav
Zmień
Wybrany termin dostawy:
Środa 02/12
Zamówienia przyjmujemy do: Wtorek 01/12 10:00
Do darmowej dostawy brakuje Ci XXX zł
Darmowa dostawa
Mój koszyk

produkty włoskie

Zobacz jako Siatka Lista

1 elementu

na stronę
Ustaw kierunek malejący
Zobacz jako Siatka Lista

1 elementu

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Kuchnia włoska, obok kuchni francuskiej, japońskiej, tajskiej, chińskiej i amerykańskiej znajduje się w gronie najpopularniejszych na świecie. Na jej niepowtarzalność i bogactwo wpływa szereg czynników, wśród których należy wymienić: korzystne warunki klimatyczne, bogatą historię i kulturę oraz miłość do różnorodności i tradycji. Do najpopularniejszych dań kuchni włoskiej z pewnością należy zaliczyć makarony i pizze, ale duże grono zwolenników mają także dania z owoców morza oraz przystawki w formie wędlin oraz serów. Któż z nas nie poznał smaku mozzarelli, gorgonzoli, mascarpone, Grana Padano, prosciutto crudo, salami czy guanciale?

Pesto – podstawa wielu potraw

Jeszcze kilkanaście lat temu w Polsce Pesto było praktycznie nieznane. Wraz ze wzrostem mody na zdrowe odżywianie, Pesto stało się podstawą mnóstwa dań. Dzisiaj wiele osób nie wyobraża sobie pizzy, makaronu czy chleba bez dodatku właśnie tego składnika. Nadaje on potrawie wyjątkowy, ziołowy smak. Dawniej, jeszcze w starożytności, gdy pesto było nazywane moretum, sporządzano je przez zmiażdżenie czosnku, soli, sera, ziół, oliwy z oliwek i octu.

Dzisiaj klasyczne pesto przygotowuje się ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, twardego sera, czosnku oraz oliwy z oliwek, ale istnieje też kilka alternatywnych formuł wzbogaconych chociażby o pomidory, koper włoski czy bakłażany. Istotnym czynnikiem wpływającym na popularność tego elementu kuchni włoskiej jest nie tylko smak, ale także cenne wartości odżywcze.

Pesto, dzięki obecności orzeszków piniowych, jest ważnym źródłem białka, które wpływa pozytywnie na funkcje budulcowe naszego organizmu. Bazylia, jako główny składnik, posiada właściwości stymulacyjne. Sprzyja poprawie trawienia, pobudza produkcję soku żołądkowego, a w szczególnych przypadkach jest zalecana jako wsparcie przy leczeniu bezsenności i depresji. W pesto znajduje się także sporo witaminy K, odpowiadającej za krzepnięcie krwi, a także witaminy B3 i Witaminy E.

Dla osób pragnących poprawić swoją odporność oraz wzmocnić kości ważnym elementem pesto będzie fosfor i cynk. Ludziom, którym na sercu leży zdrowie i korzystna figura, szczególnie polecamy spożywanie naturalnych oraz nieprzetworzonych produktów, takich jak włoskie Pesto dostępne w naszym sklepie.

Orzeźwienie w upalne dni

Ile razy już to przeżywaliśmy. Z nieba leje się żar, a my nie możemy znaleźć sobie miejsca. Upał wpływa na wydajność oraz koncentrację, które są niezbędne zarówno przy pracy, jak i odpoczynku. Idealnym sposobem na chwilę wytchnienia może być oranżada z samego serca turystycznego Włoch. Oparte na naturalnych składnikach i pozbawione wszelkich barwników oraz konserwantów, sycylijskie oranżady zachwycają wyrazistością. Są one produkowane ze słodkich pomarańczy, dlatego idealnie nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i jako dodatek do drinków czy koktajli. W każdej aranżacji będą zachwycać swoim aromatem, odpowiednim nagazowaniem oraz intensywnością smaku. Dzięki temu produktowi z prawdziwie włoskim charakterem, żadne upały nie będą nam straszne!