Przełącznik Nav
Zmień
Wybrany termin dostawy:
Wtorek 01/12
Zamówienia przyjmujemy do: Poniedziałek 30/11 10:00
Do darmowej dostawy brakuje Ci XXX zł
Darmowa dostawa
Mój koszyk

pasztety

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 4

na stronę
Ustaw kierunek malejący
  1. Pasztet tradycyjny ok. 500 g

    Ocena:
    60%
    17,14 zł (30.6 zł / kg)
    produkt ważony - końcowa cena może ulec zmianie
  2. Pasztetowa ok. 500g

    Ocena:
    100%
    11,43 zł (20.4 zł / kg)
    produkt ważony - końcowa cena może ulec zmianie
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 4

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Pasztet od setek lat króluje na polskich stołach. Przywędrował z Francji w XVII wieku, a jego wielbicielem był Ludwik XIV. Samo słowo ‘pasztet’ zostało zaczerpnięte właśnie z języka francuskiego, konkretnie od słowa „pâte”, co oznacza ciastowatą masę, papkę. Dawniej pasztet był synonimem luksusu, a jego wytwarzanie należało do zadań najlepszych kucharzy i paszteciarzy.

Dzisiaj to danie kojarzy się głównie z produktem masowym, a liczba różnych rodzajów może przyprawić o zawrót głowy: pasztety w słoikach, puszkach i aluminiowych kubeczkach, pasztety na wagę z formy, luksusowe oraz wegetariańskie, pasztety pomidorowe, paprykowe, klasyczne i z dodatkiem pieprzu. To zresztą nie wszystkie dostępne kombinacje. Jak jednak odróżnić dobry pasztet od produktu o niskiej wartości odżywczej?

Uważaj na to, co jesz!

Kluczowym walorem wyróżniającym pasztet zdrowy jest oczywiście jego smak. Pasztet dodaje aromatu i finezji kanapkom, ale świetnie sprawdza się także jako przekąska w towarzystwie sosu żurawinowego lub malinowego. Dobry smak bierze się ze składu takiego pasztetu. Podstawą tego wyrobu jest jak najświeższe, jak najlepszej jakości mięso. Niestety produkty dostępne w sklepach najczęściej wytwarzane są z MOM-u, czyli mięsa oddzielanego mechanicznie – homogenatu skór, ścięgien, chrząstek, szpiku, kuprów i miękkich tkanek. Wpływa to na niską cenę takiego pasztetu, ale także jego jakość i wpływ na zdrowie człowieka. Homogenat jest surowcem wysoce nietrwałym, przez co dla uzyskania odpowiedniego efektu wymagane jest użycie konserwantu E250 – azotynu sodu, który w przewodzie pokarmowym jest częściowo przekształcany w rakotwórcze nitrozaminy. Przeglądając skład takiego pasztetu, można znaleźć tam także wodę, białka sojowe, kaszę mannę, mąkę oraz stabilizatory. Taka mieszanka stanowczo nie może zostać nazwana zdrową.

Zdrowy pasztet

W Rano Zebrano oferujemy wyłącznie produkty od zaufanych producentów. Stawiamy na w pełni ekologiczne rozwiązania. Proponujemy między innymi pasztety ze śliwką, tradycyjne, z dzika, z gęsi, z truflą, wieprzowy z konfiturą czerwonej cebuli czy foie gras gotowane w czerwonym winie. Do ich produkcji użyte zostały naturalne zioła i soczyste mięso o wysokich walorach odżywczych. Nasze propozycje nie zawierają sztucznych dodatków takich jak konserwanty czy barwniki. Powstały na bazie tradycyjnych receptur i kontrolowanego procesu obróbki. Dzięki temu są źródłem białka oraz pożądanych przy wielu chorobach witamin z grupy B: niacyny, kwasu pantotenowego, ryboflawiny, kwasu foliowego i kobalaminy. Znajdują się w nich także znaczne ilości żelaza, selenu i cynku, dzięki czemu mogą stanowić składnik wielu typów diet.

Ekologiczne pasztety można także podawać dzieciom i osobom starszym, bez obawy że szkodzimy ich układowi pokarmowemu. Dbamy także o odpowiednie podanie naszych produktów. Pasztety wysyłane są w tradycyjnych opakowaniach, dzięki czemu aromat nie przenika do sztucznych nośników.

Decydując się na zakup pasztetów w naszym sklepie, wybierają Państwo najwyższą jakość i zdrowie!