Przełącznik Nav
Zmień
Wybrany termin dostawy:
Wtorek 07/07
Zamówienia przyjmujemy do: Poniedziałek 06/07 10:00
Mój koszyk

oliwki

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 9

na stronę
Ustaw kierunek malejący
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 9

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Oliwki to niewielkie owoce, bez których nie można sobie wyobrazić kuchni śródziemnomorskiej. Jeśli zostały odpowiednio przygotowane, to smakują wybornie bez żadnych dodatków, choć oczywiście są również bardzo ważnym elementem wielu bardzo popularnych potraw. Proponujemy oliwki zielone, czarne, marynowane z dodatkami  - w każdym wydaniu są przepyszne i można je chrupać w nieskończoność. A do tego obfitują w substancje bardzo pozytywnie wpływające na nasze zdrowie!

Jak wybieramy oliwki?

Nie wszystkie oliwki, które są dostępne na rynku komercyjnym, są pełnowartościowe - można trafić na uszkodzone, niezbyt świeże owoce, które były źle przechowywane. Bywa też, że proces ich obróbki nie przebiegał prawidłowo na każdym etapie. My jednak zadbaliśmy o to, by sklepie Rano Zebrano znalazły się wyłącznie oliwki najwyższej jakości.

Zarówno nasze zielone, jak i czarne oliwki pochodzą z Grecji, a dokładnie z półwyspu Peloponez. Tamtejszy suchy klimat oraz słońce idealnie służą ich uprawie. Owoce są zbierane oraz przetwarzane w sposób tradycyjny, co pozwala później cieszyć się ich wspaniałym smakiem i bogatym aromatem. Trzeba zaznaczyć, że oliwki poddawane są procesowi kiszenia, a jak wiadomo, wszelkie kiszonki poprawiają odporność organizmu. Mają mnóstwo witaminy C, są też cennym źródłem witamin E i B oraz flawonoidów, zawierają także minerały takie jak: magnes, żelazo, miedź i potas. Z racji tego, że w obfitują w błonnik, zapewniają uczucie sytości, poza tym są niskokaloryczne, więc mogą je spożywać osoby będące na diecie. Oliwki wręcz sprzyjają odchudzaniu!

Wiemy, że możemy całkowicie zaufać naszym dostawcom, którzy zawsze przywożą nam żywność spełniającą najwyższe wymagania. Oliwki dostarcza nam firma Lubczyk i Spółka - produkowane przez nią przetwory powstają z owoców zebranych z drzew należących do rodzinnego greckiego gospodarstwa.

Zielone, czarne czy z ziołami?

Wybór niewątpliwie nie jest łatwy. Zielone oliwki to doskonały dodatek do mięs, sałatek, a także do past i zapiekanek. Warto spróbować zielonych oliwek, które zostały zmieszane z czosnkiem i cytryną. W przeciwieństwie do oliwek czarnych, są zbierane zanim jeszcze dojrzeją.

Każdy wielbiciel oliwek powinien spróbować też naszych czarnych oliwek Kalamata, czyli odmiany najszlachetniejszej i cieszącej się najwyższym uznaniem samych Greków. Tak, jak zielone oliwki, pasują one do mięsa i zapiekanek oraz grzanek, warto je także dodawać do makaronu. Są składnikiem różnych sosów i znakomitym dodatkiem do niejednego rodzaju pizzy. Nie pożałuje ten, kto skusi się na czarne oliwki Kalamata z rozmarynem i skórką pomarańczową - to połączenie nie dość, że rozpieszcza podniebienie, to jeszcze intryguje wspaniałym zapachem. Kto nie wie, czy woli zielone, czy czarne oliwki, lub po prostu nie chce między nimi wybierać, ten skorzysta, decydując się na wyśmienitą mieszankę, wzbogaconą z papryczką chilli i oregano. Zachęcamy również do skosztowania marynowanych oliwek z harissą oraz czarnych pieczonych oliwek, będących jednym z tradycyjnych greckich przysmaków.

Nasze oliwki to prawdziwy skarb, którym chętnie się dzielimy!