Ser Kozi Matołek około 100 g

Pt | Wt | Śr | Czw | Pt |
29/01 | 02/02 | 03/02 | 04/02 | 05/02 |
14,70 zł
pozostało:
9 szt.
9 szt.
SKU
Ser Kozi Matołek około 100 g

Ser Matołek to tradycyjny świętokrzyski ser kozi o łagodnym kwasowo podpuszczkowy smaku sera lecz bez piżmowego aromatu.
Smak Matołka zależy głównie od bogatej i różnorodnej zawartości pożywienia kóz dających mleko najwyższej jakości. Ważny wpływ na smak ma rodzaj bakterii, podpuszczki i sól jak również zioła i przypraw. Czas leżakowania, jaki spędza na półce to 30 dni w temperaturze nie przekraczającej 8-10 st. C. i wilgotności 95%. W tym przypadku jedyny dodatek to kozieradka.
Konsystencja:
Wilgotny, sprężysty i zwarty. Prawie niewyczuwalne ziarno. Posiada nieliczne dziurki o strzępiastym kształcie w rozmiarze 1 – 4 mm. Są one dość nieregularne. Nasze mleko przed pasteryzacją nie jest "stanadaryzowne" czyli pozbawiane tłuszczu do poziomu białka. Dzięki temu nasze sery zawierają pełne spektrum i wszystkie właściwości jakie dała natura w postaci pełnego koziego mleka.
Smak i zapach:
Świeży, delikatny, naturalnie wilgotny, lekko słonawy. Jesteśmy znani z tego, że aromat koziego piżmu jest bardzo delikatny i nienachalny a wręcz nie wyczuwalny. W procesie formowania skrzepu do masy serowej dodaliśmy tylko szczyptę serducha.
Przechowywanie/Leżakowanie:
Sery są przechowywane i leżakowane w temperaturze 8 – 10 °C. Po nasoleniu i osuszeniu ser Matołek jest i półkowany przez kilka tygodni dni a następnie krojony i przeznaczony do degustacji. Dzięki tradycyjnym zabiegom i dojrzewaniu ser zachowuje swoją świeżość nabierając jednocześnie nieco głębi i odrobinę wyrazu.
Napisz własną recenzję

Sery od Kutery
Rzemieślnicza serownia zagrodowa. Przetwórstwo mleka koziego, owczego i krowiego.
Zaloguj się
Stwórz nowe konto