Przełącznik Nav
Zmień
Wybrany termin dostawy:
Piątek 29/01
Zamówienia przyjmujemy do: Czwartek 28/01 10:00
Do darmowej dostawy brakuje Ci XXX zł
Darmowa dostawa
Mój koszyk

Ser Kozi Matołek około 100 g

Producent: Sery od Kutery Sery od Kutery
PtWtŚrCzwPt
29/0102/0203/0204/0205/02
14,70 zł
pozostało:
9 szt.
SKU
Ser Kozi Matołek około 100 g
Ser Kozi Matołek około 100 g
- +
Ser Matołek to tradycyjny świętokrzyski ser kozi o łagodnym kwasowo podpuszczkowy smaku sera lecz bez piżmowego aromatu. Smak Matołka zależy głównie od bogatej i różnorodnej zawartości pożywienia kóz dających mleko najwyższej jakości. Ważny wpływ na smak ma rodzaj bakterii, podpuszczki i sól jak również zioła i przypraw. Czas leżakowania, jaki spędza na półce to 30 dni w temperaturze nie przekraczającej 8-10 st. C. i wilgotności 95%. W tym przypadku jedyny dodatek to kozieradka. Konsystencja: Wilgotny, sprężysty i zwarty. Prawie niewyczuwalne ziarno. Posiada nieliczne dziurki o strzępiastym kształcie w rozmiarze 1 – 4 mm. Są one dość nieregularne. Nasze mleko przed pasteryzacją nie jest "stanadaryzowne" czyli pozbawiane tłuszczu do poziomu białka. Dzięki temu nasze sery zawierają pełne spektrum i wszystkie właściwości jakie dała natura w postaci pełnego koziego mleka. Smak i zapach: Świeży, delikatny, naturalnie wilgotny, lekko słonawy. Jesteśmy znani z tego, że aromat koziego piżmu jest bardzo delikatny i nienachalny a wręcz nie wyczuwalny. W procesie formowania skrzepu do masy serowej dodaliśmy tylko szczyptę serducha. Przechowywanie/Leżakowanie: Sery są przechowywane i leżakowane w temperaturze 8 – 10 °C. Po nasoleniu i osuszeniu ser Matołek jest i półkowany przez kilka tygodni dni a następnie krojony i przeznaczony do degustacji. Dzięki tradycyjnym zabiegom i dojrzewaniu ser zachowuje swoją świeżość nabierając jednocześnie nieco głębi i odrobinę wyrazu.
Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie:Ser Kozi Matołek około 100 g
Twoja ocena
Sery od Kutery
Sery od Kutery

Rzemieślnicza serownia zagrodowa. Przetwórstwo mleka koziego, owczego i krowiego.